svih vrsta se mogu nabaviti na komad ili kao set tanjira za restorane, hotele i ugostiteljstvo uopšte, za poslovne i privatne svrhe, za pečenje, za roštilj i svako drugo posluženje hrane.
Inox ovali
su posebno cenjeni za ugostiteljstvo, a zbog mogućnosti služenja masne i začinjene hrana i jednostavnog održavanja i pranja tanjira nakon jela. Nude se i porcelanski
ovali za predjelo
i
ovali za kolače
od keramike za elegantne restorane ili svečani ručak kod kuće.
Ovali za ketering
su neizostavni deo posuđa sa uslugu pripreme predjela ili kanapea za posebne događaje i zakuske i za služenje hrane kao na primer za proslavu dečijeg rođendana u igraonici, gde se koriste
ovali za roštilj
ili
ovali za pečenje
.
Inox tanjiri se najčešće koriste u vrtićima, školama sa dnevnim doravkom, studenskim menzama, ali i na svakom drugom mestu gde su potrebni robusni tanjiri za svakodnevnu intenzivnu upotrebu.
Inox tanjiri, odnosno inox ovali i keramički ovali za ugostiteljstvo su "must have" posuđe za svaki restoran domaće kuhinje, pečenjaru i ketering firmu.
Ovali za posluživanje su uključeni u svaki servis za ručavanje, te se proizvode kao porcelanski ovali za predjelo i keramički ovali za kolače. Međutim za ugostiteljstvo i restorane, uvek se podrazumeva da se koristi rostfraj, tj prohrom, te su traženi inox ovali za roštilj i pečenje.
Ovali i inox tanjiri na komad su interesantni kao tanjiri za ugostiteljstvo, jer se može nabaviti proizvoljan broj komada za recimo restoran domaće kuhinje ili se mogu formirati setovi tanjira za proizvoljan broj osoba. Standardno se koriste ovali za pečenje i ovali za predjelo, ali su primenjeni i kao ovali za kolače, bajadere, bombice i kao tacne za tortu.
Svi porcelanski servisi za ručavanje uključuju i porcelanski oval za predjelo, koji se može koristiti i kao oval za ribu.
Ovali za ketering su posebno traženi za firme koje pružaju uslugu pripreme i dostave hrane na lokaciji kupca, kao što su potrebe za dečiji rođendani ili proslane godišnjica u kancelariji ili na otvorenom. Ovali za roštilj, kanapee i ovali za kolače su "must have" za svaku Catering firmu.
Inox tanjiri, odnosno od prohroma, bilo da se misli na posuđe Metalac od rostfraja i svaki drugi brend,se mogu nabaviti sa visokim sjajem ili u mat izvedni, kao inox set tanjira za 6 osoba ili 12 osoba ili kao komadni oval za pečenje i svako drugo posluživanje, inox tanjir za tortu ili tacna za predjelo.
Inox ovali se nude u prečniku od 20cm do 56cm, a okrugli inox tanjiri u prečniku od 19cm do 25cm. Za napomenu, ovali inox su prvenstveno elipsastog oblika, ali postoje i pravougaoni i kvadratni oblici.
Tanjiri za picu se prvenstveno proizvode od porcelana, keramike i drveta, ali postoje i inox tanjiri za pizzu, koji omogućavaju da se pica peče u peći direktno na tanjiru od prohroma, a potom posluži na njemu.
Saveti kako se održava posuđe - Inox tanjiri i ovali za restorane, hotele i ugostiteljstvo uopšte se uz primenu današnjih deterdženata za pranje sudova suštinski lako peru, ali postoje određene smernice kojih se treba pridržavati prilikom održavanja posuđa.
Tako porcelanski ovali za predjelo i keramički ovali za ketering se mogu prati u mašini za pranje sudova, ali uz oprez da nema zveckanja tokom procesa pranja, kako se ne bi okrnjile ivice tanjira ili polomili ovali. Za staklene čaše treba koristiti sjaj za posuđe, a svo posuđe kao i inox tanjiri iziskuju korišćenje industrijske soli za omekšavanje vode sa ciljem prevencije nastanka fleka na posuđu.
Čelična žica za sudove se može koristiti bez oštećenja posuđa u izvesnoj meri kada se peru tanjiri od kaljenog stakla, tanjiri inox i keramički ovali za serviranje hrane, kako pri intenzivnoj i nepažljivoj upotrebi žica ne bi prouzrokovala oštećenje glazure i površine materijala. Čelična žica za sudove se ne sme koristiti za posuđe od porcelana.
Pranje vrelom vodom je suštinski moguće za sudove od svih materijala, sa napomenom da se ne vrši naglo naizmenično pranje toplom i ispiranje hladnom vodom. Inox tanjiri i inox ovali su ovde izuzetak i mogu sa prati na bez ograničenja u temperaturi vode.